Saps què és #LaNovaFP i com s'implementarà? Cristina Cabanach ens treu de dubtes

Aprofundim amb la directora de #LaNovaFP, sobre com és l’experiència pilot de la Formació Professional de Jesuïtes Educació

Aquest curs 2017-2018 és un curs força important per la Formació Professional de Jesuïtes Educació ja que serà l’any en el que comencem a implementar el model educatiu de JE als estudis professionals. Per aquesta raó parlem amb Cristina Cabanach, directora de l’experiència pilot de #LaNovaFP, per compartir algunes idees claus d’aquesta nova etapa que s’emmarca en la transformació educativa de l’Horitzó 2020.

Quins són els principals reptes alhora d’implementar l’Horitzó 2020 a la Formació Professional?

La Formació Professional, com a etapa, sempre ha tingut un sentit professionalitzador. Essent aquesta la seva essència, no n’és la seva missió exclusiva. L'FP vetlla també per a l’acompanyament i el creixement de les persones, per a fer-les capaces d’incorporar-se a un món dinàmic i exigent, amb un fort projecte vital que les faci capaces de conduir el seu propi itinerari de vida. No només els alumnes aprenen la professió escollida, si no que alhora volem treballar més profundament els aspectes personals i socials que sabem que són clau per a una incorporació d’èxit als entorns professionals.

Aquest doncs és un dels principals reptes, treballar de forma implícita i explícita aquelles competències no sols professionals, si no també les personals i socials.

En quins novetats, respecte a les altres transformacions educatives implementades, es concreta aquest repte?

Incorporem escenaris essencials com la mentoria, els programes de desenvolupament personal, el treball col·laboratiu, el contacte sistemàtic amb les empreses, l’equip docent i l’equip d’alumnes com a vehicle d’aprenentatge, la reorganització dels espais i la reconfiguració del temps, entre d’altres elements.

Aquests són grans reptes per a l'FP: promoure altres formes d’ensenyar i d’aprendre, per a esdevenir persones Conscients, Competents, Compassives i Compromeses.

Enguany s’inicia l’experiència pilot a dos cicles: al cicle de Laboratori Clínic i Biomèdic, a l’Escola del Clot, i al cicle de Màrqueting i Publicitat a l’Escola de Sant Ignasi-Sarrià. Però a la llarga s’adaptaran progressivament prop dels 40 cicles formatius restants. Com serà incorporació dels nous cicles?

La proposta d’extensió té dos ritmes diferenciats: per un costat, el que anomenen els 6 essencials de l’H2020, o les 6 línies d’implementació de l’H2020, comunes a totes les etapes (Aprenentatge Significatiu, Aprendre a Aprendre, Projecte Vital, Treball Col·laboratiu, Metodologia Activa i Avaluació). El proper curs, treballarem en la implementació de la línia del Projecte Vital i la línia de l’Avaluació, preparant el terreny en molts cicles formatius, tant de GM com de GS, i que aniran incorporant elements de #LaNovaFP de forma esglaonada i seqüenciada. Aquest és un treball que ja hem iniciat enguany.

Per un altre costat, s’aniran incorporant altres cicles en el format d’Experiència Pilot, on hi són presents les 6 línies de forma simultània, però cal primer tancar i avaluar aquesta primera experiència.

Al llarg dels últims mesos del curs 2016/17 ha sigut clau la formació al professorat de l’experiència pilot. Com ha sigut aquest procés?

El Programa d’Incorporació a L’Experiència Pilot  (PIEP) de l’FP es va iniciar el mes de març, en blocs de tres dies durant el curs, fins al mes de juny, moment de més intensitat pels equips.

De quins altres models o professionals us heu servit alhora de plantejar aquesta formació?

La formació s’ha inspirat en la de les altres etapes transformades, i ha estat sempre orientada per la Direcció del Model Pedagògic de JE així com des del Departament de Desenvolupament i Formació de JE.

El PIEPFP ha esdevingut en els següents 4 blocsBLOC I: Connexió personal i professional H2020: a on anem, amb qui i a fer què

BLOC II: Marc general de l’H2020 – Fonamentació

BLOC III: Construcció de LaNovaFP: mapa d’acció als cicles

BLOC IV: Construcció dels escenaris d’ensenyament i aprenentatge

BLOC V: Preparem-nos per a l’acció (setembre)

Imatge
cristinacabanach2fp

La formació al professorat es seguirà potenciant al llarg del curs amb altres activitats o iniciatives?

Durant el curs, seguirem fent propostes de formació i acompanyament als equips, doncs ens cal aprofundir en alguns dels elements proposats. Cal ser molt curosos en el suport que els caldrà per tal d’implementar amb èxit la proposta educativa de transformació així com la nova forma d’organitzar-se i treballar.

Què és el que destaquen els professors de l’experiència pilot? Quins reptes es plantegen?

Els professors destaquen positivament el fet de participar en una experiència transformadora, que els ha impactat tant a nivell personal com professional.

És cert també que els hi hem demanat un alt grau de flexibilitat i participació, donat que en aquest pilotatge, hem hagut de calibrar amb ells algunes propostes inicials.

Un gran repte tenim clar que serà el treball en equip dels docents: la planificació, execució, seguiment i avaluació de la programació fins ara la feia el professor, majoritàriament a nivell individual. El gran salt a LaNovaFP és que tots aquests passos propis del procés d’ensenyament-aprenentatge els farem en equip, pel que caldrà acompanyar-los en aquest camí.

D’altra banda, un altre repte a destacar és el procés d’acompanyament a l’alumne, des de la Mentoria. L’equip docent esdevé referent pels alumnes, des de l’acompanyament personal i de l’equip tant a nivell personal com professional.

Explica’ns una mica més sobre el procés de mentoria que s’incorpora.

La Mentoria a #LaNovaFp és un escenari setmanal on l’equip docent, de forma rotatòria, es reuneix amb els equips de treball per tal d’orientar-los en el creixement i evolució de les competències personals i socials. El Mentor esdevé referent explícit per als alumnes, i en fa un seguiment tant grupal com individual per tal de que els alumnes desenvolupin competències interpersonals i intrapersonals que els ajudin a créixer com a persones i com a professionals.

 

Com conviurà l’FPDual amb #LaNovaFP? I amb les empreses col·laboradores?

L’FP Dual és una proposta d’ensenyament i aprenentatge que conté en sí mateixa molts elements de #LaNovaFP, pel que s’ha de veure com una oportunitat.

La proximitat amb les empreses que té la Dual farà que esdevinguin d’una forma natural moltes propostes del model de #LaNovaFP.

A nivell personal, i ja per acabar l’entrevista, com has viscut i estàs vivint aquest procés?

Participar en l’EPFP i assumir l’encàrrec de la Direcció ha estat un repte en majúscules. Jo ho visc des de l’agraïment per la confiança dipositada, i des de l’exigència i la responsabilitat de saber que tantes persones hi tenim la il·lusió i la feina de tants anys al darrera.

Al mateix temps, he sentit en tot moment l’acompanyament de les persones en aquest camí, saber que comptes amb el coneixement i recolzament personal de tants companys és molt reconfortant i enriquidor.

Per dir-ho d’alguna forma, ja no recordo quan vaig estar per última vegada a la meva zona de confort, però he descobert que m’encanta ser-hi fóra! Sortir-ne és una oportunitat de créixer, de millorar i si a més ho fas amb persones com les que m’envolten i per una causa que comparteixo amb gran convicció, només puc donar les gràcies per poder formar-hi part.