Jornada de mesures de soroll a Jesuïtes el Clot

Els alumnes de primer curs del cicle d'Audiologia Protètica, van assistir a una conferència pràctica sobre com mesurar el soroll.

La xerrada va ser a càrrec de la Jana i el Jordi de l'empresa Audiotec, avalada pel departament de medi ambient de l'Ajuntament de Barcelona.

Els alumnes de primer curs del cicle d'Audiologia Protètica de Jesuïtes El Clot - Escola del Clot, el passat dijous dia 22 de febrer, van gaudir a una conferència pràctica sobre com mesurar el soroll que tenim a l'entorn on ens movem.

El grup format per uns 18 alumnes va estar atent a les explicacions prèvies teòriques sobre que es considera soroll, què entenem per aïllament, quins paràmetres i quines correccions cal fer per mesurar l'acústica d'una sala, què es considera bona sonoritat en una sala, què diu la normativa sobre el soroll (nova ordenança municipal), ...

Tot seguit vam passar a realitzar in situ diverses mesures pràctiques.

Per això van fer servir una font de soroll i un aparell anomenat sonòmetre que permet mesurar les variacions de pressió acústica que són les causants del soroll que oïm les persones.

En primer lloc, van baixar al pati de sorra de l'escola on van fer mesures de camp lliure, per comprovar la teoria que diu que a doble distància obtenim 6 dB d'atenuació del so. Les proves van provocar un cert desconcert als estudiants que en aquell moment començaven les activitats extraescolars, però tot va ser qüestió de 20 minuts un xic més moguts que de costum.

Seguidament van pujar a l'aula 401 de l'edifici Biscaia per mesurar l'aïllament que tenia el sostre respecte a l'aula 402 (taller d'electricitat). Aïllament estructural. Situant una font sonora omnidireccional (un prisma dodecaèdric amb 12 altaveus) que produïa un so d'uns 90 a 100 dB, mesurant a l'aula 401 uns 60 dB, per la qual cosa en l'àmbit estructural podem dir que tenim uns 40 dB d'atenuació. També van comprovar l'aïllament respecte a sorolls d'impacte o vibracions, donant uns resultats aparentment correctes.

Van passar a l'aula 408, on estaven donant classe els companys del cicle de Laboratori, allà, van mesurar el temps de reverberació, donant uns resultats justets, al voltant dels 0,9 segons. Cal tenir en compte que és una aula molt gran i no hi ha estructures adients per condicionar el nivell de so i tenir una bona intel·ligibilitat de la paraula.

La jornada prosseguí amb un descans per poder assimilar els coneixements i agafar forces per la segona part.

Aleshores va arribar el moment de tornar a l'aula i fer un recull de totes les mesures fetes i fer un compendi teòric del vist fins aquell moment. També van aprofitar per fer mesures d'aïllament de les cabines audiomètriques que tenim instal·lades a l'aula 401. I fer proves amb l'equip que produeix vibracions i permet les mesures de soroll per vibració d'estructures com el sostre i terres.

Finalment va concloure una jornada profitosa per tots, alumnes i professors, de la qual donen les gràcies a l'Ajuntament de Barcelona i a l'empresa Audiotec per la seva amabilitat per presentar-nos professionalment la seva activitat.

Imatge
img1789