Estiu de voluntariat a Bolívia

Alumnes de diferents etapes educatives de Jesuïtes Sarrià col·laborem en el projecte d'Arajuruana de San Ignacio de Moxos

Cada any, alguns alumnes de Batxillerat i de Formació Professional, marxen a Bolívia a col·laborar en el projecte d'Arajuruana de San Ignacio de Moxos.

Arajuruana és una escola que va ser creada l'any 2005 amb el propòsit d'arribar mitjançant l'educació, als sectors més necessitats de la població. Des de l'inici, va rebre el suport de la nostra escola, Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi.

Un grup d'alumnes de Batxillerat i d'FP, passen el mes de juliol a Bolívia col·laborant en aquest projecte amb l'objectiu de donar suport a l'escola i ajudar a millorar les condicions educatives, tant des del punt de vista dels mestres com dels alumnes.

Algunes dades:

UBICACIÓ: San Ignacio de Moxos compta amb 17.000 habitants.

COM S'HI ARRIBA?: A les 7.30 h del matí la porta d'Arajuauana s'omple de petites motocicletes amb el mateix nombre d'ocupants que els nostres cotxes. Tot això si no plou, perquè en aquest cas és molt probable que els alumnes no puguin arribar a l'escola, ja que els camins són de terra i s'enfanguen.

COM SÓN ELS ALUMNES?: Són nens i nenes d'entre 6 i 16 anys provinents, la gran majoria, de San Ignacio, però també n'hi ha que vénen dels poblats de la selva. Aquesta diversitat dificulta el bon aprenentatge i més quan les mateixes famílies tenen una visió poc utilitària de l'escola, ja que molts d'ells acabaran treballant al camp. L'horari de l'escola és de 7.30 a 12.00.i a les tardes han de participar en les diverses tasques familiars.

CONDICIONS: A les 7.30 s'inicien les classes, si hi ha llum. Els dies de fred els alumnes han d'estar ben abrigats, amb jaqueta, bufanda, barret... dins de l'aula perquè no hi ha vidres a les finestres.

AULES I MATERIALS: Allà disposen del mobiliari just per poder seure i el material és molt escàs i sovint reciclat i compartit.

HORA DEL PATI: De les cinc hores lectives, una hora va destinada al pati. La primera parada l'aprofiten per donar l'esmorzar diari que l'alcaldia proporciona. D'aquesta manera s'asseguren que com a mínim els alumnes fan un àpat al dia. La segona parada s'assembla més al nostre pati, ja que té un caràcter més lúdic, i més si comparteixen el joc amb cavalls, porcs, vaques, gossos...

ELS MESTRES: Us imagineu que dels 300 mestres de Sant Ignasi 275 fossin nous cada curs? Doncs a Arajuruana és molt habitual! Allà cobren un sou molt baix i la seva formació, si és que en tenen, és molt bàsica. El sou, els mitjans i les condicions de treball generen aquesta inestabilitat.