Entrevista a Xavier Dalmau, Director Adjunt de Jesuïtes FP

Gran conversa sobre el passat, present i futur dels estudis professionals de Jesuïtes Educació

Compartim una conversa amb Xavier Dalmau, Director adjunt de Jesuïtes Educació, sobre passat, present i futur dels estudis professionals de Jesuïtes Educació. Una bona oportunitat per saber com han evolucionat aquests estudis i com ho faran, encara més, amb el projecte pilot de la implementació de La Nova FP

 

Jesuïtes FP té una llarga trajectòria impartint formació professional, quina creus que és la clau dels vostres estudis?

La FP de Jesuïtes Educació ja té una llarga història. Per exemple, el Campus del Clot ja fa més de 100 anys que està vinculada a la formació de treballadors, en els seus inicis i de futurs graduats en la història més recent, o també l’aposta de Sant Ignasi quan va obrir l’escola a l’FP l’any 1972.

Crec que la nostra FP té determinades característiques diferencials:

  • Integrem els tres subsistemes de la FP: Inicial, ocupacional i continua.
  • Establiment d’itineraris professionals entre els CFGM i CFGS.
  • Acompanyament personal i professional per afavorir l’èxit formatiu a tot tipus de perfil d’alumne.
  • Qualitat en formació professional i humana per adquirir competències.
  • Col·laboració intensa amb les empreses i entitats sectorials.

 

Com creus que ha canviat la societat en relació a la Formació Professional?

És cert que la Formació Professional en el nostre país sempre ha tingut la percepció per la major part de les famílies, com una sortida on només hi van alumnes amb una experiència acadèmica diversa. I per tant es té una sensació de desencís si el nostre fill/a opta per aquests estudis.

Hem de tenir en compte que en països com Alemanya o França un alt percentatge dels estudiants opten per la FP. Son països on les famílies i les empreses estan en un entorn on es veu clar que el talent de la FP nodreix les necessitats de la industria i del sector serveis.

És complex canviar aquesta percepció i els esforços s’han de centrar en la orientació que es fa dels alumnes i de les famílies, jo diria, al llarg de la seva vida escolar i no només quan estan davant d’un canvi d’etapa educativa.

Tot i així, en els darrers anys, el nombre d’alumnes ha seguit una trajectòria ascendent i demostra que cada vegada és una opció més vàlida per més alumnes, sense que això faci canviar, crec jo, entre les famílies, sobretot en els Graus Mitjos, aquesta sensació de desencís, que hem comentat.

Per tant, hem de continuar fent camí, reforçant els punts que ja estem aconseguint i demostrar a les famílies que la FP és una sortida igual de bona que les opcions de Batxillerat  o Universitat, degut per un costat a la inserció laboral que es dóna entre els graduat d’FP, pels seus ensenyaments experiencials, i per altra tenir clar que sempre hi ha l’opció per anar a la universitat.

 

L’Horitzó 2020 suposa una transformació total de l’educació, tal i com hem vist en l'aplicació i avaluació dels diferentes projectes de la NEI, MOPI, etc..., com afecta a la Formació Professional?

Jesuïtes Educació va iniciar el seu camí de transformació de l’educació l’any 2010. Aquesta transformació a l’FP s’ha fet sempre des de la visió de construcció del projecte vital i el projecte professional, com a eixos fonamentals, dels alumnes que s’estan preparant per inserir-se en els entorns laborals.

Des de la FP portem 3 anys preparant el nou model educatiu de la FP, dins el marc del Model Educatiu de Jesuïtes Educació – MEJE –. Un procés on han participat un grup representatiu d’educadors i directius de la FP de Jesuïtes Educació i també empreses representatives de diferents sectors, fins arribar a la definició de la nova FP en el marc de l’Horitzó 2020, que es plasma en les Experiències Pilot que començaran el curs vinent.

 

Explica’ns una mica més quin serà el seu enfoc?

El curs 2017-2018, començarem l’Experiència Pilot d’FP al primer curs dels Cicles Formatius de Grau Superior de Laboratori Clínic i Biomèdic al Clot, Màrqueting i Publicitat a Sant Ignasi i Màrqueting i Publicitat amb especialització en Enologia a Raimat (Lleida).

L’enfoc el centrem en :

  • L’alumne aprèn fent, experimentant i passant a l’acció, com a pas previ a la reflexió, assimilació de continguts i a l’avaluació.
  • Una metodologia que sigui també una eina de transformació personal.
  • Un treball per projectes que permetin adquirir competències per crear o modificar productes, serveis o situacions pròpies dels entorns laborals.
  • Treball en equip com a context del procés d’aprenentatge.
  • Contacte directe amb els entorns laborals actuals, a través de projectes i persones que estan treballant en el mon empresarial.

 

Quins 3 aspectes consideres indispensables d’aquesta nova FP?

Els aspectes fonamentals son el desenvolupament de projectes que permetin el contacte directe amb els entorns laborals de les especialitats de cada alumnes i que permetin l’adquisició de competències d’una forma absolutament experiencial.

El formar persones amb un Projecte Vital propi que es sustenti sobre una forta identitat pròpia que el permeti desenvolupar-se com a persona en l’entorn de societat que determina el nostre segle i que l’ajudi a crear el seu valor afegit com a professional integral.

I finalment crec que és indispensable l’adquisició de metodologies d’aprenentatge pròpies de la innovació, com una eina d’adaptació al món canviant i a la incertesa.

 

Per què creus que és el moment d’iniciar aquesta experiència?

Perquè ara la realitat que ens envolta necessita professionals que siguin competents, conscients, compassius i compromesa.

Actualment els entorns professionals cerquen el professional flexible i amb capacitat creativa per a poder resoldre tot tipus de situacions que es puguin donar.

Imatge
c3kixz4xaaakyq

Parla’ns del perfil de professor que cerqueu per aquesta nova FP?

Nosaltres comptem amb tot el compromís i competència del nostre professorat: un professorat que dóna el protagonisme a l’alumne, i l’acompanya en el desenvolupament del seu projecte vital i professional, que esdevé l’eix del seu encàrrec professional. 

El mentoratge també és un aspecte clau, com a perfil competencial amb habilitats per l’acompanyament dels alumnes. Un altre aspecte clau és la connexió als entorns professionals o que pugui tenir l’oportunitat de viure experiències laborals sistemàtiques que permetin el coneixement dels canvis en la pròpia especialitat.

 

Quina importància té el projecte vital de l’estudiant? 

Com he dit abans la transformació a l’FP s’ha fet sempre des de la visió de construcció del projecte vital i del projecte professional, com a eixos fonamentals, dels alumnes que s’estan preparant per inserir-se en els entorns laborals.

El model educatiu de la formació professional de Jesuïtes Educació té com a element nuclear que l’alumne sigui el protagonista del seu aprenentatge i creixement, conduint el seu projecte vital i professional, a partir de la descoberta, l’experiència i l’acció, perquè esdevingui una persona competent, conscient, compassiva, compromesa.

El que volem és:

  • Que l’alumne construeixi i governi el seu projecte vital i professional a partir del coneixement d’ell mateix i del seu entorn.
  • Que l’alumne esdevingui un professional integral, competent en la seva especialitat.

 Quin tipus d’especialització es poden estudiar als vostres campus?

L’oferta d’FP de Jesuïtes Educació és de 40 cicles formatius pertanyents a 12 famílies professionals repartits entre els 4 campus d’FP de Jesuïtes El Clot, Jesuïtes Sarrià, Jesuïtes Bellvitge i Jesuïtes Lleida.

 

Explica’ns una mica sobre els campus de FP a Jesuïtes Educació i com s’ha aconseguit dur l’empresa al centre d’estudis. (Hospital, restaurant, recepció…)

Jesuïtes Educació té una llarga tradició de treball amb l’empresa. De fet, ja hi vam començar a treballar, abans que fos requeriment del currículum de la FP.

Tenim una llarga tradició de contacte amb l’empresa i d’arrelament als sectors empresarials que ensenyem en els nostres campus.

Aquesta tradició conjuntament amb la qualitat de la nostra FP ens permet tenir un contacte fluid amb les empreses, no només perquè els alumnes tinguin un lloc de pràctiques, si no també perquè puguem respondre als processos de renovació dels sectors empresarials per incorporar-los als nostres ensenyaments.

També ens ha ajudat la creació de l’Àrea Empresa que dóna suport a la FP en el seu contacte i tracte amb les empreses i tots els aspectes que poden aportar als nostres estudis,  en la inserció dels alumnes i la internacionalització i treballa de forma conjunta amb tota la potencialitat que els campus d’FP tenen amb la seva relació amb els tres àmbits esmentats.

 

Per finalitzar, com veus les sortides professionals dels vostres alumnes de FP un cop acaben?

Actualment, segons dades de l’estudi d’inserció laboral de la Formació Professional del curs 15-16, hi ha un 50% de graduats d’FP que ja treballen o estudien i treballen abans de 9 mesos des de la seva graduació i un 52% dels graduats el conformen els graduats que continues només estudiant o estudiant i treballant a l’hora.

Aquest índex d’ocupació és molt alt, quedant reflectit a l’alça en la majoria de cicles formatius que fem a Jesuïtes Educació.