Entrevista a Núria Montmany, directora del centre de Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi.

Parlem amb ella sobre la nova formació professional i com es la visió de futur dels estudiants del centre

És la nostra responsabilitat com a educadors posar el nostre saber fer al servei de l'aprenentatge dels nostres alumnes. Hem de treballar per formar persones flexibles i obertes al canvi

Com veus la formació professional i quina és la visió del futur d’aquest estudiants?

L'orientació professional dels joves en edat de formació constitueix un aspecte clau en el seu projecte vital. L'Ensenyament Secundari Obligatori ens dóna les bases per poder escollir un itinerari de formació que anirà orientat cap a la formació professional inicial o cap al batxillerat.

 

La formació professional és una opció d'itinerari de formació que està molt actualitzada, perquè treballa braç a braç amb el teixit empresarial. Orientar un jove cap a un cicle formatiu de grau mitjà (un cop acabat l’ESO) significa començar una formació que el pot portar al món laboral amb una titulació de tècnic mitjà o que, en molts dels casos, el  pot formar tècnicament i humana i ajudar-lo a escollir un itinerari que seguirà amb un grau superior i estudis universitaris, si aquest és el seu interès.  

Podem considerar la formació dels Estudis Professionals a Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi com a  capdavantera a Catalunya?

El món actual demana canvi de paradigma educatiu amb urgència. Les professions no estan compartimentades i l'aprenentatge, tampoc. És la nostra responsabilitat com a educadors posar el nostre saber fer al servei de l'aprenentatge dels nostres alumnes i això passa per canviar-ne les metodologies i l'estructura organitzativa.

 

Hem de treballar per formar persones flexibles i obertes al canvi, que siguin globals i amb idiomes, capaços de treballar en col·laboració i en xarxa, i d'integrar la realitat complexa i evolucionar-hi. Per tot aquest projecte es necessita un canvi metodològic radical com el que proposa el nostre projecte educatiu de l’Horitzó 2020.

 

Els mons professionals no estan compartimentats, es treballa per projectes i així és com treballem amb els nostres alumnes. Volem donar-los una formació professional com més adequada millor a l'entorn laboral que trobaran. Per aquest motiu, la feina per projectes, la ruptura dels horaris tal com els entenem ara, la complicitat amb les empreses, en clau de formació dual o altres, les eines per ser emprenedor, l'ús de la tecnologia al servei de l'aprenentatge, i tot aquell canvi metodològic que suposi una millora de l'aprenentatge i l'acostament a la realitat de l'entorn professional les posem al servei de la formació professional.

Com orienteu i acompanyeu els graduats de formació professional (tècnics mitjans i superiors) durant i quan acaben els seus estudis a Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi?

Els cicles formatius de grau superior són una oferta de formació que estan al mateix nivell que els estudis universitaris (postbatxillerat) i que ofereixen una formació tècnica molt pràctica. També, molts són els joves que iniciant una formació professional de grau mitjà continuen amb un grau superior i van construint un itinerari formatiu i professional de gran vàlua.  Què és el més important en el moment d'orientar un jove? Sens dubte, saber detectar quins són els seus interessos, quins són els àmbits de coneixement en què se sent còmode, quines són les seves il·lusions, la seva passió. Difícilment hi ha èxit sense passió. I entendrem l'èxit en un sentit ampli. Del llatí exitus: terme, sortida, fi. La finalitat dels seus estudis ha de ser la de saber més i obtenir una bona formació sobre aquella àrea d'interès que el fascina.

En última instància, la seva professió serà aquesta per a la qual s'està preparant o una altra. No ho sabem en el moment inicial de la seva formació. En tot cas sí que podem dir que la formació serà un procés que l'acompanyarà al llarg de tota la seva vida. El sistema educatiu està preparat per donar cabuda a moltíssims interessos i professions, fins i tot aquelles que actualment no podem ni imaginar. Com ho afrontem des de Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi? Formant la persona d'una manera integral: valors i competències.

Núria Montmany

Directora d’Estudis Professionals

Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi

Imatge
dgl3541