Conferències nuclears

Durant l'última setmana del curs, des del Cicle Formatiu en Energies Renovables hem plantejat un cicle de conferències sobre un tema que no deixa indiferent a ningú, com és l'energia nuclear.

La que per alguns és una font d'energia necessària, segura i neta, per d'altres representa una font obsoleta, perillosa i contaminant. Partint des d'aquesta base, vam voler convidar dues autoritats amb visions i trajectòries contraposades. El primer dia vam tenir l'ocasió de conèixer de mà d'en Juli Barceló molts dels aspectes lligats a l'operació en centrals nuclears. El Sr. Barceló ha estat membre del Consejo de Seguridad Nuclear (òrgan que regula en l'àmbit espanyol la seguretat i l'operació en centrals nuclears) i, actualment, és conseller de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAEA). Primerament, va realitzar una descripció de les seves funcions dins de l'IAEA, com ara la formació en protecció radiològica, la creació d'infraestructures per a nous països, o el desmantellament d'instal·lacions antigues. Posteriorment, es va tractar el desenvolupament tècnic i la important presència d'energia nuclear al món, a més de les oportunitats que ofereix especialment en països emergents.

Imatge
3b

En aquesta línia, la conferència va anar evolucionant cap a una tertúlia amb els alumnes on es van tractar temes controvertits, com ara el tractament dels residus nuclears, el tancament definitiu de les centrals antigues, o el difícil accés a la informació sobre els accidents i la seva gestió.

Gairebé recollint el fil de la primera conferència, la setmana següent vam tenir el plaer de comptar amb en Pep Puig, referent en energies renovables i en l'activisme contra l'energia nuclear. Anteriorment, havia ocupat el càrrec de regidor a l'Ajuntament de Barcelona i, en l'actualitat, és President d'Eurosolar Espanya, a més d'impulsor de la campanya pionera per construir un aerogenerador compartit i cooperatiu ("Viure de l'aire del cel").

La conferència es va desenvolupar tot recordant els inicis de l'energia nuclear i la coincidència del seu màxim desenvolupament amb l'època de la Guerra Freda, i va realitzar un repàs del cicle de l'Urani: des de la seva extracció en mines a cel obert fins, amb els efectes que suposa sobre el medi, fins a la generació dels residus radioactius amb temps de vida superiors als 1000 anys. Ens va constatar la dificultat que existeix en l'actualitat per al seu emmagatzematge i tractament, i la contradicció entre el concepte d'energia neta i la generació de residus que hauran de ser tractats durant centenars d'anys. Per acabar, vam poder repassar algunes iniciatives actuals que representen una oportunitat única per a l'abandonament definitiu dels combustibles fòssils i l'avenç cap a un model basat en les energies renovables de proximitat, on cadascú hi pugui contribuir de manera eficient i viable tant tècnica com econòmicament.

Agraïm molt la presència a tots dos per haver pogut gaudir d'unes jornades tan interessants i enriquidores en la formació tècnica i personal dels nostres alumnes.